Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Turizm Tanıtım Ajansı'ndan MüzeKart'a kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Ersoy, Dünya Turizm Örgütünün 2019 yılı Eylül ayı barometresi verilerine göre, Türkiye'nin 2018'de dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı, en fazla turizm geliri elde eden 14'üncü ülkesi olduğunu, turist sayısının Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,24 artarak, 41,6 milyon kişiye ulaştığını söyledi.
Aynı dönemde, turizm gelirinin yüzde 16 artarak, 26,6 milyar dolara yükseldiğini, kişi başı gecelik gelirin ise bir önceki yıla göre yüzde 3'lük artışla 69,8 dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Ersoy, turizmde kişi başı gecelik geliri önemsediklerini ve artırmaya odaklı bir yaklaşım benimsediklerini ifade etti. Mehmet Nuri Ersoy, bu yılın 10 ayında 90 seyahat acentasına 796 milyon lira ödeme yapıldığını, yaklaşık 100 milyon lira daha ödeme yapılarak uçak yakıt desteği ödemelerinin 2019 yılı sonunda tamamlanacağını belirtti.
Ülkenin tanıtımı ve turizm hedefleri için Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını kurdukları hatırlatan Ersoy, "2019'da tanıtım bütçemizi 72 milyon dolara çıkardık. 2020'de ise ajansın desteğiyle 125 milyon dolarlık gelir öngörüyoruz. 55 milyon dolar biz aktaracağız. Aşamalı olarak 2021'de 200 milyon, 2022'de 210 milyon, 2023'te 220 milyon dolara çıkan bir tanıtım bütçesi olacak." diye konuştu.
Milli Saraylar MüzeKart ile gezilebilecek
198 müze, 143 düzenlenmiş ören yeri ve Bakanlığın denetimindeki 268 özel müze ile bu alandaki faaliyetleri sürdürdüklerini dile getireren Bakan Ersoy şöyle devam etti:
"Müzelerimizdeki ziyaretçi sayısında geçen yıla oranla yüzde 23,5, gelirlerimizde ise yüzde 84 oranında artış sağlanmıştır. 2019 yılı sonu itibarıyla Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısının 33 milyonun üzerinde olacağını öngörmekteyiz."
MüzeKart'ın fiyatında bu yıl herhangi bir artış yapılmadığını ve yapılmayacağını vurgulayan Ersoy, "Milli sarayları, fiyatında herhangi değişiklik olmadan yıl başından itibaren MüzeKart kapsamına alıyoruz. Türk vatandaşları MüzeKart ile milli sarayları ziyaret edebilecek." diye konuştu.
Sinema Müzesi 2020'de açılıyor
Bakan Ersoy, "Sinema Müzesi" projesinin devam ettiğini ve İstanbul'daki Atlas Pasajı'nda açılacak müzeyi 2020'de sanat hayatına kazandıracaklarını bildirdi.
Turizm öğrencilerine 3 dilde eğitim
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İşbirliği Protokolü" imzalandığını hatırlatan Bakan Ersoy, "Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin, otel ve işletmelerde nisan-ekim döneminde 6 ay yoğunlaştırılmış beceri eğitimlerini almalarını sağlıyoruz. Ayrıca 9'uncu sınıfta 20 saat İngilizce dil eğitimi, 10'uncu sınıfta Rusça dil eğitimi, 11'inci sınıfta ise bölge özelliğine göre Çince, Arapça, Almanca ve Fransızcadan birini seçip, 3'üncü dil eğitimini alarak mezun olacaklar." ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, mesleki ve teknik anadolu lisesi sayısının 2020 yılında 39 okul eklenerek 50'ye, 2021 yılında 100'e, 2022 yılında 150'ye, 2023 yılında ise 200'e ulaşmasının planlandığını söyledi.
Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarının 2020 bütçesinin 5 milyar 127 milyon 247 bin lira olarak öngörüldüğünü belirten Ersoy, bütçenin 3 milyar 770 milyon 83 bin lirasının cari bütçe, 1 milyar 357 milyon 164 bin lirasının da yatırım bütçesi olarak planlandığını söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: